Het werk van Ron Ekkelenkamp is landschap, landschap gezien door de ogen van een echte schilder. De periodes die hij op de Griekse eilanden doorbrengt, spelen daarbij een belangrijke rol. Van groot naar klein, van landschap naar detail, zijn schilderijen vormen de vertaling ervan in een (bijna) abstracte taal.
(Josje de Baat, galerie Jos Art, Amsterdam)
 
Een bezoek aan zijn atelier maakt onmiddellijk duidelijk, hier werkt de schilder die schildert. Grote indrukwekkende doeken, kleine krachtige formaten langs met verf bespatte wanden. Activiteit en energie straalt het uit en tegelijk ademt het po?zie. Hier werkt iemand die met materie, linnen en verf de onmetelijkheid van de dingen te lijf gaat. Die ervaart dat kunst het leven niet is, maar een andere vorm van leven.
(Martha J. Haveman (), galerie Beeld & Aambeeld, Enschede)
 
In zijn werk is te zien dat hij niet alleen de schaamte heeft overwonnen maar bovenal, de pijngrens heeft overschreden. Zijn schilderijen ontlenen hun kracht aan zijn gevoel voor kleur, sfeer en opbouw. Hij werkt op het scherp van de snede. Verwaaide gedachten, bedachtzame fragmenten, licht en duister, de elementen vuur, aarde, water en lucht, het is er allemaal. De themas verzint hij niet, hij komt ze onontkoombaar tegen. En zo wordt de ondraaglijke lichtheid van het bestaan geconfronteerd met een melancholisch verlangen naar tederheid.
(Gerrit Bosch, conservator kunstcollectie Provincie Noord-Holland)